Hirsirakennukset V.Sairanen

Palvelut

Perinteinen käsinveisto

Hirsirakentamisen perusteet ovat säilyneet ja siirtyneet sukupolvilta toiselle jo satoja vuosia, joten voidaan hyvällä syyllä puhua perinnerakentamisesta. Nykyaikaisilla työkaluilla toimintaan on saatu lisää tehokkuutta, mutta menetelmät ovat pysyneet samana, ja satojen vuosien kokemuksien ansiosta tämän päivän hirsirakennukset ovat laadukkaampia kuin koskaan aiemmin. Hyvin tehty hirsirakennus kestää satoja vuosia.

Käsinveistossa hirret sovitetaan ja veistetään yhteen yksi kerrallaan. Veistettäessä huomioidaan ja säilytetään puun yksilölliset muodot, eikä hirsiä sorvata tai höylätä koneellisesti tasalaatuiseksi. Seinäpinnat viimeistellään piiluamalla tai vuoluraudalla.

Hirsirakentamisen suunnittelu ja vaiheet

Rakentamiseen käytettävät puut valitaan metsästä yksitellen. Kaatamisen jälkeen ne kuljetetaan veistopaikalle, kuoritaan ja taapeloidaan, jotta puu pääsee kuivumaan. Kuivuessaan hirret kutistuvat, joten niiden olisi hyvä saada kuivua ainakin puoli vuotta. Paras lopputulos saadaan, kun puut kaadetaan joulu-helmikuussa.

Hirsikehikkoa veistettäessä valitaan sopiva hirsi taapelista puu kerrallaan, ja sovitetaan alempaan hirteen millimetrin tarkasti. Nykyaikainen veistäminen suoritetaan moottorisahalla ja erilaisilla käsityökaluilla. Lopuksi hirret tilkitään pellavaeristeellä ja porataan tappien reijät.

Hirsirakennus voidaan veistää myös suoraan paikalleen, jolloin säästytään siirto- ja pystytysurakalta.