Hirsirakennukset V.Sairanen

Kirjat

Alla olevissa kirjoissa yrityksemme on ollut mukana.

Hiltunen, Jarmo. Uudistunut perinteinen hirrenveisto. Rakennustieto 2017. ISBN: 978-952-267-219-3

Käsityönä tehtävä hirrenveisto on kehittynyt uusien työkalujen ja menetelmien käyttöönoton myötä. Yhdistämällä perinteistä kotimaista hirsirakentamisen osaamista lähinnä Yhdysvalloissa kehitettyihin työmenetelmiin saavutetaan laadullisesti ja tyylillisesti paras mahdollinen lopputulos.

Tarkkuuskynävaran käyttöön perustuvat kertapudotus-, alivaraus- ja hirrenvalintamenetelmä ovat ammattiveistäjien omaksumia uusia työmenetelmiä. Tässä kirjassa keskitytään lähinnä saunan, aitan tai talon hirsirungon veistämiseen kyseisin työmenetelmin. Kirja perehdyttää sen lisäksi myös mm. puun ominaisuuksiin, puiden valintaan, hankintaan, kuivaamiseen ja sahaamiseen sekä eri rakennusvaiheiden käytännön toteutuksiin.

Keskeinen osa hirsirakentamista on erilaisten nurkkasalvosten tekeminen. Värikkäät vaihe vaiheelta etenevät kuvasarjat kertovat nurkkasalvosten tekemisestä yksityiskohtaisesti. Perinteiset ristinurkka- ja lohenpyrstösalvos neuvotaan tehtäväksi nykyaikaisin välinein. Uudempi satulasulkanurkaksi nimetty salvostyyppi puolestaan ohjeistetaan veistettäväksi kaikkia uusia hirrenveistomenetelmiä hyödyntäen. Tämä nurkkatyyppi vaatii tekijältään tarkkuutta ja kokemusta, mutta onnistuessaan mahdollistaa tiiviin ja laadukkaan rakennuksen.

Tämä runsaasti kuvitettu ja käytännönläheistä tietoa sisältävä kirja on tarkoitettu käsikirjaksi sekä alan ammattilaisille että hirrenveistoa harrastaville.

Pekkala, Risto. Suuri mökkikirja. Readme 2017. ISBN: 978-952-220-936-8

Suuri mökkikirja auttaa mökkiläistä selviytymään vapaa-ajan asunnon huollosta ja sen tavallisimmista korjaustöistä.

Kirja kertoo, mitä eri tekniset ratkaisut voivat tarjota mökin arvon ja käyttömukavuuden säilyttämiseksi ja parantamiseksi. Kirjasta löytyy runsaasti työohjeita ja vinkkejä asumismukavuuden ja turvallisuuden omatoimiseksi parantamiseksi.

Kirja antaa myös mökin hankkimista suunnitteleville tarpeellista tietoa erilaisista vapaa-ajanasunnoista ja niiden lisärakennuksista.

Suuren mökkikirjan ohjeet ovat “jokamiehelle” tarkoitettuja, mutta kirjasta löytyy tarpeellista tietoa myös ammattimiehille. Kirja on runsaasti ja havainnollisesti kuvitettu

Risto Pekkala on korjausrakentamiseen perehtynyt tietokirjailija, jonka omakohtainen työ- ja työnjohtokokemus yltää 1970-luvulta aina tähän päivään.

Pekkala, Risto. Mökinomistajan käsikirja. Readme 2013. ISBN: 978-952-220-627-5

Vapaa-ajan asuminen ei enää välttämättä merkitse alkeellista mökkielämää. Eikä se aina ole perinteistä järvenrantamökkeilyäkään, vaan nyt oleillaan hiihtomajoilla, kuivan maan mökeillä, siirtolapuutarhoilla tai kakkosasunnoilla jossakin toisessa kaupungissa.

Lomaileminen huvilalla ei tarvitse olla pakkotyötä. Tämä kirja kertoo, kuinka tekniikka on tullut mökkiläisenkin avuksi. Sisällöstä löytyy työohjeita ja vinkkejä asumismukavuuden omatoimiseksi parantamiseksi ja ylläpitämiseksi.

Jos olet vasta hankkimassa vapaa-ajan asuntoa, niin kirja antaa sinulle tietoa, millaisia vaihtoehtoja sinulla on.

Mukana mm.

Englund, M., Schmidt, C. Country Living: Tyylikästä asumista Pohjoismaissa. Otava 2008. ISBN: 978-951-122-526-3

Kaunis teos esittelee kiinnostavia vapaa-ajan asuntoja, joissa klassinen maalaistyyli kohtaa pohjoismaisen modernismin. Tässä elämäntyylissä yksinkertaisuus, eleganssi ja mukavuus yhdistyvät luonnonläheisyyteen. Pohjoismaisen rakentamisen tyylien, materiaalien, kalusteiden ja tekstiilien ohella teos esittelee nykymuotoilua ja tarjoaa omaperäisiä sisustusideoita. Mukana ovat mm. tekstiilitaiteilija Ritva Puotilan ja kokki Aki Wahlmanin vapaa-ajan asunnot.

Hakalin, Pekka. Rakenna hirrestä. Rakennustieto 2005. ISBN: 978-951-682-778-3

Miten rakennetaan aito, jäljittelemätön hirsitalo, joka kestää vuosikymmeniä? Kirja opastaa hirsitalon rakentamisessa. Selkeät piirrokset havainnollistavat, miten veistetään varaukset ja salvokset, rakennetaan perustus, ala- ja yläpohja, seinärakenteet sekä asennetaan ovet ja ikkunat. Omatoimirakentajille ja kaikille hirsirakentamisesta kiinnostuneille.